neděle 17. května 2015

Vozík na uložení desek

Málo místa, křivé stěny a velké desky překližky nejdou moc dohromady. Překližka se mi při dlouhodobějším skladování ohýbala někdy až za mez použitelnosti. Potřebovala jsem, aby se desky skladovaly na rovném podkladu a když na malém prostoru, tak samozřejmě na kolečkách.

Inspiroval mě Paul Jenkins, když si nedávno vyrobil velice jednoduchý vozík. Více v jeho videu.
 
 Koupila jsem dvě desky "levné" stavební překližky z finského smrku. Ponornou pilou jsem nahrubo nařezala pod úhlem 7° šest svislých vzpěr o výšce 125 cm. Dále spodek 30 x 190 cm a tři zadní vzpěry.
 Ze zadní strany jsem udělala do svislých vzpěr drážky.
 Pracovat s dlouhou překližkou na malé pile bylo vcelku náročné. Navíc kvalita překližky byla opravdu hrozná. Málo vrstev a měkký smrk.
 Nakonec to ale nedopadlo až tak špatně. Na fotce jsou ty nejhorší drážky už začištěné.
Lepení boční svislé vzpěry.
Základ je pouze nalepený a zajištěný hřebíkovačkou.
Sestavený celý rám. Všechno pojištěno i vruty.
Zrecyklovala jsem stavební řezivo z jiného projektu a udělala z něho podpěru pro lepší stabilitu a zároveň jako podporu pro kolečka.
Kolečka jsou moje oblíbená odtud. Mám jich ještě pár v zásobě na budoucí projekty, nicméně na zadní část nebyla potřeba brzda a tak jsem ještě doobjednala další bez brzdy. Opět víc kusů do zásoby :)
Pro lepší uložení desky a roznesení zátěže po celé ploše jsem nařezala podpěry pod 7°, tak aby deska byla uložená v 90°.
Vozík před naložením.
Dovnitř vozíku se vešlo hodně odřezků
Plně naloženo. Většinu velkých OSB/lamino desek ale časem přesunu jinam a vozík bude sloužit hlavně na uložení překližky a na přesunutí z chodby do dílny k rozřezání.