pátek 22. ledna 2016

Prachová clona pro pokosovou pilu

Pokosová pila dělá hodně velký nepořádek a já bohužel nemám normální vysavač, který by zachytil většinu prachu už za kotoučem. Proto jsem se rozhodla udělat "dust shroud" což se může přeložit jako prachová clona nebo kryt.




 Základní fukčností clony je zastavit rychle letící třísku a nasměrovat ji na odsávání. Zároveň v mojí mrňavé dílně taková clona nemůže být větší než stůl, na kterém leží pila. Stůl je občas nutné uklidit ke zdi. Proto jsem na vršek stolu namontovala drážky a celá clona se dá vysunout pro použití nebo úplně zasunout pro skladování.

Z praxe jsem pak došla k názoru, že spodní část clony měla být více zkosená. V současné době se stane, že prach narazí o stěnu, odrazí se zpět do boku a dál do místnosti. Rychlý workaround je položit na stranu prkno, tak aby se tříska o prkno zastavila, opsala kružnici a nešla tak zpět do místnosti.
Nicméně i touto drobnou nesrovnalostí se odsávání zlepšilo o 98% nejméně :)

Při náklonu na víc jak 30° musím clonu odsunout, protože motor nebo madlo drhne o bočnici. To se dá vyřešit výřezem do bočnice. Zatím mne to tolik netrápí, takže to řešit nebudu.


 Základem jsou bočnice s výřezem, tak aby při zasunutí bylo možné použít vysunovací podpěry na pile. Vrchní část je vysoká kvůli dostatečnému místu na ruku při vedení pily.
 Odsávácí kanálek.
 Zkosené napojení na 100 mm odsávání.

Účelem zkosení už od kanálku je nabrání rychlosti směrem k odsávácí hadici. Kanálek je vysoký 1 cm, což dává až moc velký prostor pro 100 mm odsávání. Případný podtlak je možné kontrolovat z vnitřní strany clony zablokováním části kanálku.
 Lepení. Už to začíná vypadat jako další monstrum :)
 Spodní část je vytvarovaná podle pily, tak aby šlo vše zasunout až na doraz. Hvězdicová matice je přímo nad C profilem v desce stolu.
 Lepení 6 mm překližky.
 Odsávání přímo za kotoučem. Nevýhoda této extrémně flexibilní hadice je, ze má extrémně velký odpor. Pravdepodobně jí někdy nahradím něčím větším s hladkým vnitřkem.
Velká výhoda je, že ve stísněném prostoru absolutně vůbec nepřekáží.
 Zadní strana je řešená trubkou, která je napojená na 100 mm odsávání. Možná jednou sem zapojím vysavač.

Zadní část jsem přikryla tahokovem. Mřížka tam jen tak leží bez nutnosti upevnění a zabraňuje odsátí příliš velkých odřezků.
Otvor na levé straně je určen pro síťový kabel.
 Parkovací pozice.
 Maximální pracovní pozice. Pro většinu úhlů ale stačí být někde napůl.
 V parkovací pozici spodní deska clony pěkně lícuje s pilou.


1 komentář: