sobota 21. května 2016

Moje první segmentová miska


Chtěla jsem si zkusit segmentování. Zbylo mi tu pár odřezků z ořechu z jednoho nedávného projektu. Jako pěkný kontrast jsem zvolila bukový základ.





 Oba kruhy mají 16 segmentů. Nařezala jsem je na pokosové pile, úhel se mi vcelku povedl nastavit od oka :) Nejdřív jsem slepila poloviny, tedy 8 kusů z každé strany. Potom jsem tyto poloviny zbrousila na talířové brusce, tak aby perfektně pasovaly k sobě. Následovalo zase další lepení a pak srovnávání do rovinky opět na talířové brusce.
 Lepení zabralo několik dní. Hlavně protože v dílně jsem jen po večerech a taky lepidlo musí pořádně vyschnout. Lepidlem jsem nešetřila :)
 Nejdřív jsem vybrala vnějšek. Styčná plocha mezi bukem a prvním kruhem nebyla úplně extra široká a podle toho jsem musela uzpůsobit sklon.
 Opracovaný vnějšek.
 Před opracováním vnitřku.
 V jednom místě se mi povedlo nalepit prasklý segment, ale řídké sekundové lepidlo to spravilo.
 Už hotová miska. Pět světlých segmentů v zadní části dělá pěkný kontrast - všechno je to ale stále ořech.
 Vnitřek jsem napustila PNZ olejem na pracovní desky. Tento olej ma certifikát pro styk s potravinami.
 Vnějšek je uzavřen Cellulose sanding sealer (plnící lak) a poté jsem aplikovala Hampshire sheen. Po zaschnutí vyleštěno do lesku.
Celkově musím říct, že jsem s miskou velice spokojená. Moc se mi líbí a byla to i zajímavá zkušenost.
Bohužel se mi povedlo i pár věcí zkazit, ale naštěstí nejsou tak hrozné.

6 komentářů:

  1. Zdravím a přeji dobrý den.Na tento blog mne navedlo soustružnické forum a musím říci,že jsem velmi mile překvapen zaměřením a Vaší šikovností veskrze mužské záliby.Při pročítání článků jsem si všiml,že zřejmě víte,co děláte.Netuším,jaké je Vaše zaměření co se týče práce,zdali tohle je "pouze" koníček,nebo doplnění Vaší tvůrčí činnosti.Každopádně po odborné stránce mohu při případných nejasnostech poradit.Tuším,že jsem četl,že při lepení segmentů používáte vteřinové lepidlo.Jako dřevomodelář jsem ve vteřinovém lepidle moc záliby nenašel a doporučuji k lepení segnentů používat klasické lety prověřené vodou ředitelná lepidla typu Kleiberit,Rakoll aj.Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit,že ikdyž k zatvrdnutí lepidla dochází po delší době,tak jsem již párkrát po půl hodině slepené segmenty soustružil.Důležitý je především postup lepení.Ale to při Vaší zjevné šikovnosti nebude problém.Jinak přeji velmi mnoho dalších tvůrčích úspěchů.Jelikož píši vůbec poprvé na stránky tohoto typu,tak ani nevím,jak postupovat dále a ukončit tento komentář.Tudíž at´se dílo daří.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, diky za povzbuzujici komentar :) Hrani se drevem mam jen jako konicek, zivi mne uplne prace uplne jineho typu.
    Ohledne vterinoveho lepidla - pouzila jsem ho tady jen na zalepeni uz praskleho segmentu. V jinem projektu jsem naopak zpevnila tenkou stenu ridkym vterinovym lepidlem. Zatim to stale drzi.
    Jinak cela miska je lepena Titebond II coz je zlute lepidlo s odolnosti D3. Zlute lepidlo necham vyzrat 24 h nez ho dam na soustruh.

    OdpovědětVymazat
  3. zdravím,viděl jsem váš komentář ke struhům v Lukyho dílně.Píšete tam, jak jste používala dláto od Adama při soustružení rámu na zrcadlo.Říkal jsem si že jsem ho na vašich stánkách asi přehlédl,ale nemůžu ho tady najít.Tak se dívám na tuhle misku,pěkná práce. Neumím anglicky takže některým videím kde se moc mluví nerozumím.Používají tam hodně oleje a vosky.Já jsem vždy všechny soustužené věci jen lakoval.Mohla by jste mi trochu rozvést tenhle váš příspěvek o povrchové upravě téhle mísy( Vnějšek je uzavřen Cellulose sanding sealer (plnící lak) a poté jsem aplikovala Hampshire sheen. Po zaschnutí vyleštěno do lesku.)kdo to vyrábí a kde se to dá popřípadě sehnat a co to vůbec je.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Puvodne jsem zrcadlo nemela nafocene. Ted uz nafocene je a hodila jsem to i jako dalsi prispevek na blog.
      Cellulose sanding sealer je lak, ktery vyplni pory. Je to vlastne nas nitro lak. Tenhle ma ale certifikaci pro styk s detmi. Plnicim lakem se zajisti, ze dalsi vrstva tolik nesaje a povrch se sjednoti. Mel by se aplikovat jen na povrchy, ktere uz se nehybou. Dala jsem ho jednou na zelenou misku a po mesici jsou na povrchu citit varhanky. Tenhle lak prodavaji v anglii a nechala jsem si ho dovezt. Link: http://chestnutproducts.co.uk/product/cellulose-sanding-sealer/
      Doporucuji si text prelozit v translate.google.com.
      Hampshire sheen je mix vosku a oleju od jednoho anglicana, ktery ho propaguje ve svych videiich na youtube. Osobne si myslim, ze to clovek nepotrebuje. Staci obycejny Antik vosk od PNZ, pripadne i jiny vosk. Chtela jsem ten jeho produkt jen vyzkouset.
      Link: http://www.msabansmith.com/

      Vymazat
  4. Dobry den prosím o radu pod jakým uhlem jsou nařezané jednotlivé segmenty dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, miska ma po obvodu 16 segmentu. Tzn. 360 stupnu / 16 segmentu = 22.5. Protoze ale ty segmenty spolu sousedi, tak si kazdy vezme pulku. Finalni uhel pro rez je teda 11.25 stupnu. To vetsinou nejde uplne presne narezat. Resi se to tak, ze se slepi 2 pulkruhy (pri lepeni a stazeni sponou pouzit spejle na dvou mistech), na talirove brusce se pulkruhy zarovnaji a teprve pak finalne slepi. Je teda dobre udelat ty 4 ks urcene pro brouseni o par mm delsi a hlavne si pak pamatovat kam patri :)
      Na delku segmentu je pak dobre pouzivat kalkulacku pro segmentove soustruzeni. Staci si v google vyhledat "segmented turning calculator" a par jich to najde, nektere jsou i v centimetrech.

      Vymazat