pondělí 31. října 2016

Montážní stůl s torzní konstrukcí


Potřebovala jsem nutně rovnou plochu, kterou bych mohla použít pro lepení větších věcí. Doteď byla hliníková deska mojí stolní pily Bosch jediná vhodná plocha k lepení.
Stolu s touto konstrukcí se říká Paulk workbench podle Rona Paulka, který tyto stoly používá jako rychle smontovatelné přenositelné plochy při práci u zákazníka.






 Všem bočnicím jsem udělala otvor dle šablony. Otvor VÝRAZNĚ odlehčuje konstrukci a zároveň umožňuje odkládat věci do meziprostoru.
Výřezem se nesnižuje pevnost stolu.
 Nechala jsem si dostatečnou rezervu na kapsové spoje. Tyto spoje umožní efektivně přitáhnout vše k sobě bez nutnosti použít extrémní množství svěrek.
Vrchní část bude připevněná vruty zezhora, proto jsou spoje pouze na bocích a na dně.
Všechny otvory jsem zakulatila.
 Rozměr celého stolu je 150 x 90 cm. Zde sestaveno nanečisto.
 I přes spoustu kapsových spojů se bez svěrek neobejdu. Jde to pomalu, ale jistě :)
 Slepeno. Kontrukce je již nyní poměrně dost pevná. Přilepením vrchní desky se celý stůl dokonale zpevní.

Pozn.: kupte si víc jak 100 kapsových vrutů. Nebudete muset náhodně vyšroubovávat vruty při lepení druhé části :)
Spodek je 15 mm a vršek 18 mm buková překližka. Bočnice jsou 18 mm z březové překližky.
 Trošku mi nedošlo, že použitím bukové překližky váha naroste. Celý výrobek má přesně 50 kg a manipulace s ním je opravdová zábava :)
 Vytvořila jsem rám ze stavebního řeziva.
Rám jsem napustila lněným olejem. Spodní konstrukce dodala celému rámu pořádnou pevnost. Časem dolů přijde překližka.
Nohy jsou stavěcí s plastovou podložkou a 8 mm závitem.
 Vršek jsem ohoblovala mackem. Moje první hoblování velkým hoblíkem. Bohužel v jednom rohu mi to trošku ujelo, ale pořád i tato odchylka ze stolu dělá nejrovnější plochu v domě.
Díry nejsou rovnoměrně od sebe díky umístění vnitřních žeber.
Vrtání 20 mm Forstner vrtákem do bukové překližky se vůbec nelíbilo bateriím a ani vrtáku - musela jsem ho neustále namáčet do kelímku s vodou.
 Dva nátěry lněným olejem. Bohužel ani po 2 měsících není povrch dokonale suchý. Stačí k němu přitisknout kus dřeva a během chvíle dřevo od stolu lehce nasákne.
Až dojde k vyschnutí, zkusím ještě použít pastu s obsahem vosku. To by mělo zabránit lepidlu k přilepení obrobku ke stolu.
Stůl se nakonec přestěhoval do jiné místnosti. V dílně zabíral příšerně moc místa.
Zbývá mi už jen dokoupit Bessey GTR svěrky, které mi umožní přesně uchytit obrobek i uprostřed stolu.

8 komentářů:

  1. Na učnáku jsme každý rok hoblici brousily a natíraly lněnou fermeží. Fígl byl v tom,že se celá plocha posypala jemným prachem z pásové brusky nejlépe buk nebo mdf prach. Rukama jsme to roztahaly po celé desce- přes víkend působilo a potom stačilo zaméct a rozleštit hadrem. Nepamatuji si, že by to potom výrazně špinilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc pěkné. Mohu-li se zeptat jak je ten profil stolu vysoký?

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, diky. Samotna bocnice je skoro 18 cm vysoka. Otvory jsou delane 102 mm derovkou a 3,6 mm zbyva smerem nahoru i dolu. Vetsi derovka by ubrala az moc materialu a pri mensi by se spatne pristupovalo do otvoru. 3,6 mm je tak akorat na pocket diru - otvor je sice zezadu videt, ale nicemu to nevadi.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj není za co děkovat, snad doufám se vrací doba že se lidé budou bavit i kutilstvím. Ten pocit že něco vyrobíš sám, většinou u lidí co pracují a tvoří jen virtuální hodnoty je nenahraditelný. Přeji moc moc dalších povedených projektů, pozor na ruce u soustruhu a těhle vysokoobrátkových strojů, zranění je hnedle. V mládí jsem taky soustružil, ale na strojích poněkud monumentálních rozměrů.
    Teď si taky dodělávám podobný stůl s rozměry plochy 800x2200mm. Už máš nakoupené svěrky? A znáš takové ty držáky od Festoolu na upnutí na tomto rastru? A ještě ti to špiní ten napuštěný olej?
    Moc děkuju za odpověď i inspiraci přeji prima a pohodový den. Pavel

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,moc pěkný stůl a dobře provedený.Ron ho má pěkně vyšperkovaný a taky pořádně velký.Taky se stačí podívat na velikost jeho dílny,když ho představuje.A ta jeho zařízená dodávka.Koukám že máte Tritona frézku,taky o ní uvažuji.Chci koupit tu s 2400w,je to jediná s těmato parametrama za přijatelnou cenu pro kutila.Mám Narexku a ta má 1100w a jen 8mm kleštinu.Do stolu slabá a taky se nedá do ní dát větší fréza.Udělal jsem si taky stůl,zrepasoval jsem starý kan.stůl a udělal na něj desku ve stylu MFT od Festoolu.Mám dilnu 5,5*3,5m,tak neni moc místa.Koupil jsem si na něj svěrky od Protoolu,jsou stejný jako Basey a Festool,ale přitom levnější.Máte to spojený na pocket,to se u nás moc nevidí.Mám koupenej přípravek z Unimaxu,ale neni moc dobrej.Neni na něm štelování,takže je nachystaný jen na jednu sílu materiálu a navíc se to celý vikle. Jsem rád že jsem našel další české stránky,moc jich tu na internetu neni.Ať se daří,mnoho hoblin.

    OdpovědětVymazat
  6. antonín klusák - pokud sháníte frézku, možná bych se kouknul na RP2300FCX nechá se sehnat lehce přes 10 000 Kč a Triton stojí podobné peníze. Já se snažím kukat na kompromis cena kvalita provedení a výdrž stroje. Popřípadě koukněte na WWW.IGM.cz mají tam Triton za rozumnou cenu a mají tam i svou frézku s podobným výkonem za levnější peníz, možná by splnila vaše požadavky. Frézy doporučím CMT jsou drahé, ale vydrží. Přípravky je to samé, teď mám taky koupený na pocket spoje (TREND), používám specificky tam kde se nedá použít lamela z lamelovačky nebo jiný druh spoje.
    Pokud máte stůl ve stylu MFT od Festoolu, jsou prima ještě tyhle upínače - http://www.truhlarske-nastroje.cz/katalog/truhlarske-pripravky-a-vybaveni-dilen-10/pracovni-stoly-regaly-hoblice-365/kolikove-rychlosverky-walko-set-2587.html
    od festoolu jsou kolem 3 000, tyhle levnější. Svěrky mají také na tomhle webu né až tak drahé. Svěrka od narexu jsem koukal že je dražší, Protool je bohužel již minulostí sloučeno s Festool, ona už to vlastně jedna firma byla. Ale narex je super nářádí vrtačky, flexy, vysavače, přímočarky bych se nebálkoupit.
    http://www.truhlarske-nastroje.cz/katalog/truhlarske-pripravky-a-vybaveni-dilen-10/sverky-bessey-219/bessey-t-sverka-gtr12-3490.html
    Ještě pro inspiraci - https://www.youtube.com/watch?v=t5YzIwK-g0E&t=8s
    Prima a pohodový den

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, popravde se musim priznat, ze od te doby co jsem stul postavila, tak jsem ho pouzila jen parkrat. Na hoblovani a parkrat na lepeni byl super, ale ted je to spis odkladaci misto :)
    Sverky jsem koupila GTR16B6 (16 cm, 441 Kc s DPH) a GTR30B6 (30 cm, 501 Kc s DPH) od Bessey z Elgobal.cz (dodani trvalo mesic). Az budu upinat neco co bude potreba odolavat otresum, zainvestuju do sverek s packou.
    Olej zrejme nebude uplne idealni finish pro preklizku. Ono to nasaje, ale zrejme diky lepidlu mezi vrstvami se to nechova jako standardni drevo.
    Triton frezka pujde napevno do stolu jako spodni frezka. Doted jsem jako spodni frezku pouzivala malou 700W Makitu. Mela 8 mm klestinou a dalo se s ni delat spousta veci. Jen se to muselo delat s malym uberem.
    Jako vrchni frezku mam uz rok vyhlidnutou jednu velkou modrou Boschku, ale nakup zatim nebyl priorita.
    Uprimne, spojovani na pocket spoje v tvrde preklizce nebylo nic presneho. Obrovska vyhoda bylo pritazeni protikusu, ale zaroven to taky pekne cestovalo. Kdybych mela moznost preklizku dat na kusy dreva, tak bych to radsi zespoda prosroubovala misto spojeni na pocket spoje.
    Jsem rada, ze se Vam stranky libi. Muzu doporucit diskuzi na serveru cestadreva.cz, kde urcite najdete spoustu informaci.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, každá vodorovná plocha se časem naprosto zaplní:-)))
    Ty svěrky máš levnější, ale píšou tam 48h. expedice, asi mají jinej čas. Hlavně že dodali.
    Já používám Hardwax oil a v poho i na překližce.
    Na stůl mám už na lepení domluvený dýhovací lis, slepím rám s lamelama včetně příček a oni mi tam přilepí horní a spodní desku. Něco to stát bude, ale mám to navždy.
    Těším se na další Tvé projekty.
    Prima a pohodový den Pavel

    OdpovědětVymazat