sobota 25. února 2017

Odlučovač hrubých částic

Při uklízení hoblin po soustružení mokrého dřeva se mi povedlo ucpat odsávací potrubí. To bohužel není velký problém vzhledem k tomu, že u vstupu do komína se mi potrubí zdvojuje. Mnohem více mne ale rozladilo, že velké hobliny se namotaly na lopatky odsavače. To způsobilo nevyvážení lopatek, což není vůbec dobré pro ložiska motoru. Rozhodla jsem se konečně udělat odlučovač hrubých částic. Vzorem mi bylo 55. číslo časopisu ShopNotes, kde je obdobné řešení, ale pro větší barel.







 Základ je zbytek 15 mm překližky. Na obvodu kruhu jsou drážky, aby deska sedla na koš.
Koš je 50 l odpadní koš z gastronomických potřeb. Bohužel není antistatický, nicméně je vysoký a to je hlavní. Odlučování totiž funguje spolehlivě zhruba do 3/4 výšky. Pak už se spolehlivost hodně sníží.


 Přepážka je přesně uprostřed. Nelepila jsem ji pro případ, že by byla potřeba výměny někdy v budoucnu.
Plechové vnější spojky jsou připevněné dvousložkovým epoxy. 100 mm hadice se buď dá převléknout přes spojku nebo používám tvarovky s gumou, které umožnují rychlou výměnu hadice a zároveň dobře těsní.
Průhledná deska je 4 mm polykarbonát.











Tady se můžete podívat jak funguje odlučování velkých částic v praxi.







2 komentáře:

  1. píši komentář k odsávání a ani jsem si nevšiml, že tu máte 3 nové příspěvky.Pěkně provedeny,dobrá konstrukce a výrobky do každé dílny kutila.Právě jsem opravoval starou litinovou pásovou pilu,takže teď mám nápad na další přípravek pro pilu.Jaké používáte hadice pro tento odlučovač,koupil jsem na unimaxu 100mm poulyretanovou hadici,protože mé starší hadice jsou šedé z plastovou spirálou a jsou velmi málo ohebné,takže abych je ohnul pro odsávání při hoblování a protahování tak je musím nastavit tou polyuretanovou.Na tu starší ale když jsem třeba šlápl,tak se jí nic nestalo.Ta polyur. má ale spirálu železnou a ani ne 1mm silnou a ani ta stěna neni nijak extra silná. Další co prodávají je PVC,má průhlednou stěnu,ale vypadá jako ta moje šedá ,tak nevím jak je moc ohebná.Když jste lepila ty pozinkovaný spojky,co používáte za epoxid?Máte ten ve stříkačce nebo nějaký jiný balení,zatím jsem u nás nenašel nějaký větší balení.

    OdpovědětVymazat
  2. Zelena je Vulcano PUM BIO https://www.gumex.cz/vulcano-pum-bio-32089.html
    Kupovala jsem ji pred lety a i pres nekolik seslapnuti zatim funguje :) Je hodne ohebna, ale bere i dost vykonu.
    Seda je kupovana pred par mesici a prijde mi, ze je mnohem lepsi. Smer proudeni je pouze jednim smerem a je skoro stejne ohebna jako ta zelena. Vnitrek mi prijde tady vic "klouzavy" a navic je samozhasiva. Nicmene cena je trosku vyssi. Vydrz zatim nemuzu hodnotit, jeste jsem na ni neslapla :)
    Jde o TIMBERDUC PUR 532 SE AS
    https://www.gumex.cz/timberduc-pur-532-se-as-14024.html

    PVC hadicim bych se vyhla. Nejsou zrovna ohebne a pokud, tak nejsou urcene k castemu ohybani. Podle vseho taky tolik nevydrzi jako polyuretanove.

    Epoxid je obycejny 5 minutovy ve strikacce. Na zalepeni spojek zase tolik toho epoxidu neni treba. Diry delam 102 mm derovkou, takze to ani moc neproteka okolo :)

    OdpovědětVymazat