čtvrtek 31. srpna 2017

Zahradní stůl

Zhruba před dvěmi lety mě rodičové požádali jestli bych jim nevyrobila zahradní stolek. Projekt jsem hodně dlouho odkládala. Nejdřív jsem musela vyrobit velký rovný montážní stůl, pak přijít na způsob jak udělat přesné dlaby. Ruční pokusy totiž nedopadly moc dobře. Spousta malých důvodu proč mezitím řešit jiné věci...



Na začátku jsme koupili smrkové ohoblované dřevo. Slepila jsem tenkrát nohy a bočnice stolu. Nohy jsou slepené ze dvou hranolů a jednoho prkna. Bočnice pak ze dvou prken. Vše lepeno D4 lepidlem.

Dva roky pak tyhle polotovary odpočívaly vedle ostatního řeziva. Za tu dobu se ale trošku zkroutily. Musela jsem některé vrtule vzít pěkně hoblíkem a pak jsem všechno srovnala na válcové brusce do rovinky.

 Nohy stolu dostaly vyfrézovaný dlab. V bočnicích jsem pak podle dlabu udělala čep na pásové pile. Pak už jen troška práce s dlátem na zakulacení rohů a hoblíkem na doladění perfektního spoje.

 Šablona pro vyfrézování dlabu je ze zbytku dřevotřísky. Šířka 24 mm dává 4 mm okraje na každé straně a vlastní otvor je pak 16 mm. Stačilo pak použít 16 mm kopírovací ložisko a 8 mm upspiral frézu.
Na pile jsem si předem vytvořila drážky. Pro vyfrézování otvorů na druhé straně noh je třeba přehodit delší zarážku. Vrchní zarážka zůstává napevno.

Nejnovější přírustek do dílny mi v této fázi hodně pomohl. Středové vzpěry jsem už nemusela frézovat horní frézkou a práce šla rychle kupředu.
Dry fit.
Ještě jeden dry fit, tentokrát včetně noh.

Vzhledem k sukovitosti jsem na všechny suky v rámu aplikovala dvousložkové epoxy Epoxy 531 s tvrdidlem AN 2609. Doufám, že smrk bude díky tomu o hodně stabilnější.

Boky noh dostaly oblý profil. Na rohové vnější straně pak s větším rádiusem.
Pro lepší představu :)
U vnitřních prken je středové domino nalepené z obou stran. Boční domina jsou ale nalepená pouze na jedné straně a na druhé straně se volně pohybují ve větších dlabech.
Okrajová rámová prkna mají spoje napevno.

Vršek stolu už po slepení. Bylo to trošku o nervy, ale podařilo se mi slepit všechno na jeden zátah.

Před slepením dostalo vše hranu 45 a broušení do hrubosti 180. Pak už jen zarovnat rohy dlátem.
Drobné suky jsem ještě stabilizovala pomocí CA lepidla.

Vše dostalo dva nátěry Lignofixem a pak nátěr impregnačním olejem IR-01 v odstínu světlý ořech od firmy Povrchové úpravy Plus.
Díry na vnitřku po obvodu jsou pro knoflíky, které budou pak držet vršek stolu.
Detail na nohu po základním nátěru. Zvrchu je krásně vidět skladba nohy.
Z buku a domina jsem vytvořila knoflíky. Celkem 20 kusů.
I deska stolu dostala nátěr IR-01.
Po nanesení oleje s pigmentem se pak nanáší dvě vrstvy penetrační lazury LR-10. Tato lazura už neobsahuje pigmenty a výsledný efekt je bohužel lehce lesklý. Subjektivně se mi lesklost nelíbí, ale pro ochranu před počasím to je podstatná vlastnost.
Po dokončení natírání jsem zafixovala desku stolu k rámu pomocí knoflíků.
Zasunutý knoflík v rámu je o cca 1 mm nad úrovní desky. Při dotažení vrutů se pak deska stolu přitáhne k rámu.
Knoflík je pár mm odsazený, tak aby v létě bylo ještě trošku místa pro rozpínání dřeva.
Vruty v knoflíku jsou pro jistotu nerezové.
Boční pohled na finální produkt.


Již na cílovém místě.


 Sklon na levé straně je víc jak 5 cm. Bohužel štelovací nožičky mají závit jen asi 5 cm.

5 komentářů:

  1. Hezký výrobek. To domino jsi kupovala nové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ještě jednu otázku, jaké jsi si koupila provedení Domina? Verze plus nebo ta druhá?

      Vymazat
  2. Zdravím,pěkná práce a hezký výrobek.Blahopřeji ke koupi nového výrobku do dílny od Festoolu,to je asi ta menší verze,nebo ta větší?Z obrázku to nejde poznat.V příspěvku na Youtube Lukymu jste psala,že vás inspiroval a že jste si pořídila 3 nové struhy.Nemohla by jste, až budete mít čas, udělat o nich článek a popsat, k čemu se používají.Ty anglické výrazy nám starším moc neříkají.Děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Podle fotky se dá velice jednoduše poznat, že to je ta menší verze domina.
    Blahopřeji ke koupi. Už se nemohu dočkat na konci měsíce kupuji tu verzi XL.

    OdpovědětVymazat