pondělí 11. dubna 2016

Podvozek pod skříň s nábytkovými kolečky

Potřebovala jsem vymyslet jednoduchý způsob jak ukládat jednu úzkou skříňku v úzkém prostoru. Mělo to být něco lehkého, malého a skladného. Přišla jsem s ideou zabudovat mechanismus jako součást skříně, tak aby vykukovala pouze část nutná k nadzvedávání.





 Původní nápad byl ovládat zvedání nohou a mít západky na obou stranách. To se postupem změnilo na ruční ovládání a jen jednu západku na levé straně.

Vytvořila jsem si šablonu pro obě strany.

Nechtěla jsem investovat do drahých koleček, která u skříně o rozměrech cca 45 x 25 cm jaksi nemají smysl. Kolečka jsou tedy obyčejná nábytková s nosností 50 kg. Stačí mi pevná, po podlaze klouzou dostatečně.
 Osa je z 8 mm hlazenky, která se mi tu válela.
 Exponovaná místa jsem pojistila nalepenou podložkou. Hlazenka tak klouže po podložce místo dřeva. V místě kontaktu se dřevem jsem použila vosk.
Konstrukce se při nadzvednutí opírá o stěnu.

Pružina je z železářství. Prodávají jí tam jako náhradní díl na zahradní nůžky. Musela jsem ji trošku zkrátit podle potřeby.

Celé zavírání funguje lineárně. Při použití nohy k uzavření dojde v jednom momentě k velkému přenosu síly a celá skříňka nadskočí. Proto používám ruku, můžu tak nadzvedávat s citem.

Příští verze se bude uzavírat po elipse a zadní stěna bude pod úhlem. Bude tak moct držet váhu celého mechanismu. Zavírání pak bude plynulé.




Jak to funguje v praxi se můžete podívat na tomto videu.





1 komentář: