pondělí 11. dubna 2016

Skříň pod dvoukotoučovou brusku

Koupila jsem si brusku na broušení struhů. Vzpomněla jsem si na jedno starši video od Franka Howartha a až na pár detailů jsem postavila menší verzi.




Základem je 18 mm překližka. Všechny boky padnou do polodrážek. Na fotce sestavení nasucho.
Police jsou zasunuté také v drážkách pro lepší sesazení a celkovou pevnost.
Stále dry-fit. Měřím si spodek a vršek čela.
Čelo jsem nalepila pomocí sušenek (bisquits).
Lepení se musí dělat po částech. Lepím na pile, protože lepší místo na lepení nemám a musím čekat na zaschnutí lepidla. Drážky pomáhají napozicovaní, ale stále je co zkazit.

Police zajišťuji vruty. Kdyby zkolabovalo lepidlo, těch osm vrutů udrží celou skřínku dohromady. S ohledem na vibrace brusky nehodlám nic podceňovat.
 Nalepení čela. Mám málo svěrek :)
Připraveno na povrchovou úpravu. Aktuálně otočené spodkem nahoru.

Přidala jsem dvojitá dna. Jedno dno komplet zapadlo do drážky po obvodu a další dno je přilepeno natupo navrch. Stejně tak i u spodku.

Vruty jsou zalepené kusem kulatiny. Chtělo by to jestě zatmelit na pár místech, ale už se mi nechtělo :)
Povrchová úprava tungový olej s pomerančovým olejem. To byl největší omyl tohoto projektu. Pomerančový olej sice pronikne do hloubky, ale zpomaluje schnutí. Jedna vrstva mi schla víc jak měsíc a povrch pěkně zchloupkovatěl.

Na vršek jsem přimontovala brusku Elko B175 a Wolverine jig - přípravek pro broušení struhů.
Dveře jsou přišroubované pomocí pianového závěsu. Úchytka dveří je vysoustružená z buku. Celé dveře drží magnet zalepený do jedné z poliček.

3 komentáře:

  1. To znám svěrek není nikdy dost :)

    OdpovědětSmazat
  2. Ty máš ale samé exluzivní kousky to u mě je to sbírka starého železa .:(

    OdpovědětSmazat
  3. Pěkná skříňka.Petr Kiska s tímto olejem hodně natírá, ale má tam přimíchaný ještě jeden olej.Když dělá boxy do kuchyně,tak tam má ve videu i poměr.Natíral s tím i obložky a neříká nic o tom že by mu to neschlo. Máte i dobře vymyšlený pojezd skříňky a pěkně provedený.

    OdpovědětSmazat