neděle 10. července 2016

Předělávka odsávacího potrubí


Vzala jsem to od základu a úplně předělala odsávání v dílně.




 
Moje stávající odsávání potřebovalo úpravu a to poměrně zásadní. Odsavač mám umístěný o patro níže ve staré prádelně, která slouží jako sklad. Odsávání je spojeno s dílnou hadicemi, které jsou vedené starým nepoužívaným komínem. Aby byl zajistěn potřebný průtok, jsou v komíně umístěné dvě menší hadice. Tyto hadice jsou flexibilní s hladkou stěnou a mají velkou odolnosti vůči abrazi.



 Původní potrubí.
Zelená krabice spojuje hadice z komína a zároveň rozděluje tok do dvou směrů. Každý směr ma svojí vlastní klapku.

Bohužel se ukázalo, že lom v krabici má poměrně hodně negativní vliv na výkon odsávání.
Klapky netěsnily a levá klapka zabírala velký prostor, speciálně při vytažení.
 Původní potrubí.
Pravá větev měla jen dva vývody, ale první jsem nikdy nepoužila. Záslepka byla pro budoucí použití.
Celé potrubí bylo jen tak nasazené bez tmelu, nýtů nebo pásky. Fungovalo dostatečně jen díky tomu, že tvarovky mají těsnící gumu.
 Celé potrubí jsem tedy strhla a predělala znovu.
Objímky musí udržet velký kroutící tah od hadice, proto jsou tak masivní.
Hlavní větev je 125 mm, odbočky pak 100 mm.
Na konci odboček je hliníková klapka JET, která relativně dobře těsní a je samočistící.
 Hadice je stejná jako v komíně. Hladká stěna a odolnost abrazi. Vše je uzemněno pomocí šroubků.

Původní zelená krabice cestovala do odpadu a vytvořila jsem novou, opět zelenou. Nezabírá tolik místa jako předchozí a je uzpůsobená toku pilin.

 Nad vchodem do dílny se potrubí zvedá a míří do protějšího rohu, kde je jeden vývod věnován pokosové pile.
 Velký úhel byl obejit flexibilní hadicí.
 Nad oknem přechází potrubí do průměru 100 mm a končí v rohu u soustruhu.
Pravoúhlé koleno má rádius 2,5d.
Všechny spoje jsou zanýtované, zatmelené akrylovým tmelem a přelepené vzduchařskou páskou.
 Příruby na zelenou krabici jsem natřela na žluto. Drážky jsou na těsnění.
 První příruba má těsnění zezadu. Na vruty pak přijde druhé těsnění.
Sestavené okénko včetně plexi.
Vlastní odsavač je pak o patro níž. Zde jsem nic měnit nemusela.

7 komentářů:

  1. zdravím,pěkná práce,jste moc šikovná.Právě dodělávám taky odsávání,mám ale strach že stávající odsavač bude mít malý výkon Mám Ziperr 750w a 1160m3.Teď mi ta vyhazuje i pytel když se zapráší filtr,mám to u pily se 4m hadice.Předělávám to na 2 větve ,110 v průměru, a ty budou mít něco kolem 7-8m a samostatný zavírací brány.Dělám k tomu teď ještě i Thien odlučovač,tak uvidíme.Jaký výkon má ten váš JET.Prohlížel jsem některé další příspěvky-Brusku atd... Co kupujete za překližku,tady u nás ve skladě nic moc nemají,jedině tu do vozíků(protiskluzovku)nebo jakousi obalovku ale ta neni nic moc,je to křivý a slabý.Když je to potřeba na nějakou kostru stroje tak to z toho nejde udělat.Mají tady spárovku a laťovku,ta je sice pěkná ale taky hezky drahá.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, diky :) Tenhle maly odsavac je opravdu jen na lokalni odsavani. Idealne bych to videla na 2 m hadici, ale asi to bude fungovat i s tou 4 m. Nicmene 7-8 m je uz docela dost. Zvazila bych nakup vetsiho odsavace a pokud to neni varianta, tak pak pouzit co nejvetsi kus pevneho potrubi a hadici mit jen na vyvodu.
    Ten muj Jet je 1,5 HP s mikrofiltrem, tady je odkaz http://www.igm.cz/jet-dc-1100ck-odsavac-pilin-a-prachu-s-mikrofiltracnim-nastavcem/
    Udaje ohledne prutoku bych brala jako hodne orientacni. Realna kapacita je pry vetsinou polovina maximalni kapacity, tedy kolem 580 m3/h v pripade toho Ziperru. Maximalni se totiz meri bez hadice na vstupu a bez filtru.
    Pridanim thien baffle se vykon snizi odhadem o nejmene 30%. Osobne bych to u takhle maleho odsavace na 100 mm prumeru nedelala.

    Preklizku kupuji lokalne. Jde o truhlarskou preklizku od ruznych dodavatelu a vetsinou je v dobre kvalite. Beru hlavne celobuk. Obcas dostanu neco poradne zprohybaneho, ale zase se slevou. Urcite se da preklizka objednat i s dovozem, mozna i od vyrobce (napada mne Dyas), ale praktickou zkusenost s tim nemam zadnou.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak odlučovač je v činnosti,šlape to docela dobře, ale do odsávače se dostává trocha prachu.Víc, než když to tu ukazují amíci. Je to nejspíš tím,že mám malý barel a motá se mi prach, i když už odsávač nic nevysává.Měl jsem nachystaný větší barel,jenže je soudkového tvaru a 20 cm od vrchu je úplně jinačí průměr. Na IMG jsem už něco kupoval,jsem tam i zaregistrovaný.Připadá mi , že jsou ale příliš drazí.Teď Zdeňěk Mařas na Youtube probírá frézku Triton,tu co jsme se o ni bavili.Má tam eshop.a mají ji tam o 1000 Kč levnější.I ty dřevoobráběcí mašiny se dají koupit levněji.U Rojka,Jeřábka atd...To odsávání vás muselo přijít docela na pěkný peníze,koukal jsem na ten odsávač JET a docela garda.A ještě k tomu ty rozvody v plechu.Už se nedivím ,že se to ti kutilové snaží udělat sami doma.Když to má člověk pro zábavu a nevydělává na tom,tak je to docela ranec.

    OdpovědětVymazat
  4. Pro me je to taky jen konicek, nezivi me to. Ale kazde hobby neco stoji.
    Jet je u me takova lepsi Cina. Rojek i Jerabek pak standardni Cina. V dobe, kdy jsem kupovala to svoje odsavani, tak nikde nebylo nic normalnejsiho na 220V a s kvalitnim filtrem nez prave od Jetu. Ty plechove rozvody taky nestaly tolik. Mam je z potrubi.cz a par kusu z elektrodesignu (o hodne drazsi, ale maji trosku lepsi provedeni).
    Jinak u thien baffle by se zpet nemel dostavat prach zpet. Je tam sterbina na okraji a zbytek je zakryt. To je prave obrana proti rotaci prachu a vraceni zpet. Pokud se nadoba rozsiruje, tak to taky nicemu nevadi. V celem systemu muze byt spousta drobnosti, ktere to rozhodi. Pro diagnostiku by se ale hodila fotka. Co s tim prijit na diskuzi cestadreva.cz? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je možný že mám tu štěrbinu moc velkou,použil jsem zbytkovou překližku z nějakýho bubnu.Nenašel jsem nikde, jaký rozměr té štěrbiny by měl být a tak jsem to udělal od oka.Protože v překližce byly díry tak jsem tu štěrbinu přizpůsobil těm dírám.Momentálně je odlučovač odpojen,musel jsem ho odpojit,protože jsem přešel na to potrubí a odsávač má s odlučovačem malý výkon.Musím sehnat vetší odsavač,čekám ale na dodání návrhu odsávání dílny.Napsal jsem si o návrh průměru trubek a výkonu odsávače na ACWORD a chlápek od nich tu zrovna kousek ode mně dělal projekt lakovny a tak se tu u mně stavil,oměřil dílnu a že mně to spočítá a pošle emailem.Tak jsem zvědavý co ztoho vyjde.Myslím si že budu muset na hlavní rozvod dát větší trubky a ty moje 100mm použít na odbočky.Teď jsem koukal na video Yaye Batese a taky předělal celou dílnu ze 100 na 150.Zdravím, ať se daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sterbina ma svoje dane rozmery. Doporucuji si projit fora na strankach cloveka, ktery to vymyslel. Je tam spousta napadu a i konkretni plany.
      http://www.jpthien.com/smf/index.php?board=1.0

      Jo, Jay si koupil tak vykonny odsavac, ze mu prechod ze 150 na 100 nevadi. Muze si i dovolit mit obracene nainstalovane klapky, ktere pri uzavreni netesni :)
      Kazdopadne dobra zprava, dej pak vedet jak to dopadlo a jestli se muzes i podelit o konkretni plan.

      Vymazat
  6. Dobry den, rad by som sa opytal ako ste spokojna s odsavacom pilin JET DC1100 po case pouzivania. Zvazujem jeho kupu a zaujimalo by ma ci ma dostatocny tah (odsavanie) na take dlhe rozvody ako mate urobene vy. Chcem na to napojit jednu hoblovacku vzdialenost hacice bude cca 2,5m a druha vetva by bola pre pasovu pilu cca 8m. Oplati sa priplatit a investovat do toho mikrofiltracneho nadstavca "vaku". dakujem za info

    OdpovědětVymazat