neděle 22. ledna 2017

Raspberry s Hifiberry a reprobedny do dílny

Už nějakou dobu reším jak si přehrávat muziku v dílně. Android mobil ani stará Nokia mi jako přehrávač nevyhovovaly, tak jsem zapojila do akce staré Raspberry PI 2 s Hifiberry.








 Rozhodla jsem se pro bedničky, které nemají bassreflex dozadu a můžou se tak montovat přímo ke zdi bez odsazení. Koupila jsem nejlevnější aktivní repro od české firmy AQ a to model M23. Původní plán byl vyměnit bedničky v bytě u počítače, ale nebyla jsem s reprodukcí úplně spokojená. Některé basy a nižší frekvence zní trošku dunivě a s ozvěnou. Pro běžného posluchače by to asi nebyl problém, ale jsem zvyklá na svoje Dali Concept 8 a laťka se snižuje jen těžko. Na počítači se dala spousta věcí vyladit, ale pak to zase nebylo vhodné na reprodukci hlasu.
Na zaprášenou dílnu to není nejlevnější investice, ale už se mi je nechtělo vracet a popravdě nevím o přijatelnějsí variantě ohledně kvality zvuku, řešení bassreflexu kvůli zdi a prachu. Android jsem nechtěla, ani modrý zub. Zbývá možnost bazarových bedniček či nějakých aktivních bedniček k počítači. Tohle je hodně subjektivní názor, berte to prosím s rezervou :)

Bednička s napájením je na zdi, která navazuje na sousední dům. Udělala jsem zavěšení na french cleat a 3 gumové zarážky do dveří. To doufám pomůže od přenosu zvuku do stěny a rušení sousedů.
Zadní stěna držáku je ještě zajištěná prošroubováním do french cleatu, aby náhodou nevyskočila.
Celá konstrukce je poněkud odsazená od stěny, ale vzadu jsou stejně rovné cinche, takže by to bylo stejně odsazené tak jako tak.
 Druhá bednička je na držáku, který je napevno přišroubován. V tomhle místě jsem si nechala, už ani nevím proč, rezervu a teď se místo hodí.

Celá sestava je naddimenzovaná na tak malou dílnu, ale reprobedny hrají dobře i potichu. Bohužel vyvážení sterea není ideální a hodně záleží kde zrovna stojím.
V rozvodné skříni je trošku nepořádek. Mám rozvedenou strukturovanou kabeláž po celém domě a v dílně samozřejmě nemůže chybět :)

Raspberry má na sobě modul Hifiberry DAC+ PRO s výstupem na cinche. Distribuce je Max2play a jako přehrávač používám ympd s webovým rozhraním a připojením na NAS.
Skrze jakýkoliv počítač si tedy můžu vzdáleně spustit libovolnou skladbu.
Hifiberry dělá obrovskou práci a rozdíl při přehrávání FLACu na vzorkovací frekvenci 192000 Hz a 32 bitech je opravdu znát. Pravděpodobně by podobnou práci udělala i externí USB zvukovka, ale s tím nemám žádnou zkušenost. Vytížení Raspberry Pi 2 model B při přehrávání FLACu je kolem 70%.
Instalace Max2Play je pohodová. Stačí upravit pár drobností, povětšinou šlo o špatná práva mezi mpd a namountěným CIFS adresářem. Alespoň základní znalost instalace Linuxu se tady hodí.
Zkoušela jsem i Volumio, ale bylo to zabitých 20h testování. Tahle distribuce je zatím silně nefunkční a nedoporučuji jí.

2 komentáře:

  1. Ahoj, docela mě zaujalo, že řešíš nějaké bedničky, když v dílně pouštíš hlučné stroje. Omezuje Tě nějak, když máš sousedy hned za zdí?
    Stavím si teď dílníčku ve sklepě a k sousedům je to buď přes 60cm cihlovou zeď, nebo přes 15cm betonový strop a 30cm zeď. Bojím se, že má pila s 96dB bude problém :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, tak hlavni je to, ze bednicky bezi treba 12 hodin nonstop a pila jen narazove. Kdyz pustim bednicky hodne nahlas, jsou slyset o dve patra vyse. Nese se to kominem a pres 20 cm betonove stropy (skvarobeton, zelezne preklady).

    Sousedi maji na moji strane koupelnu a pry tam maji izolacni vrstvu. Na moje cetne dotazy pry nic neslysi, maximalne kompresor nebo odsavani a to jen kdyz jsou venku na zahrade.
    Podlahu mam ze slepenych OSB desek, ktere jsou ulozene na hobre a nikde nejsou prisroubovane. Spary u zdi jsou vystrikane penou. Volne ulozeni IMO trosku snizilo prenos vibraci.
    Mit vyssi stropy, tak jeste dam nahoru izolaci a vzduchovou mezeru. Ale u stropu s vyskou 240 cm se toho moc delat neda...

    OdpovědětVymazat