neděle 10. dubna 2016

Stůl pod soustruh

V únoru mi dorazil dlouho očekávaný soustruh. Soustružení na podlaze není úplně ono a 50 kg soustruh opravdu sama neutáhnu, takže vyndavání ala "jen když soustruh potřebuju" nepřicházelo v úvahu. Nechtěla jsem mít stroj na kolečkách kvůli vibracím. Po inspiraci na Youtube jsem přišla s rozmontovatelnou konstrukcí a jednoduchým stavěním výšky pro mojí né úplně rovnou podlahu.





Výroba torzního boxu. Rohové části zůstanou z boku otevřené kvůli přístupu ke šroubům.
 Lepení vrchní vrstvy. Šrouby jsem pak zatmelila a celý box dostal dvě napuštění tungovým olejem.
 Nohy zespoda - bloky pro stavěcí nožičky. Aktuálně dry fit před oříznutím čelní části.
 Hotová noha před napouštěním tungovým olejem.
 Obě nohy napuštěné jednou vrstvou.
 Stavěcí nohy. Do překližky jsem zalepila dvousložkovým lepidlem tlusté podložky. Pak jsem zavitníkem udělala do položky závit. Šrouby jsou ⌀ 12 mm a jsou jištěné matkou. Závity v podložce nejsou úplně hluboké tak jako v matce, ale něco by to vydržet mělo.
 Zadní část pryže je nalepená kontaktním lepidlem.
 Sešroubovaný stolek na místě. Celý torzní box je tak trošku overkill. Chtěla jsem si to ale vyzkoušet, protože mne v blízké budoucnosti čeká obdobný stolek větších rozměrů.
 Vyladění výšky. Celé je to poměrné pružné. Uvidím jak se to bude chovat a podle toho ještě upravím položku. Můžu jestě dát nižší a pevnější pryž nebo to podložit kusem překližky pro rovnoměrnější rozložení váhy.
 A tady už je soustruh na stolku.

Někdy v budoucnu do noh dodělám vyjížděcí šuplíky. Na každou stranu jeden. Bude to ideální místo na uchovávání menších struhů.
 Jedná se o Jet JWL-1221 VS. Zatím si nemůžu stěžovat. Vypadá masivně a ovládá se perfektně. Dokonce i manuál konečně schvaloval i evropan.

Snad jediná věc je, že jsem musela protáhnout závitníkem zavity v nohách pro přišroubování. V manuálu je popsaná díra ve stole na 10 mm, ale šrouby jsou jen 8 mm.
Pro zajímavost - sklíčidlo Oneway Talon mi dorazilo o měsíc dřív než vlastní soustruh :)

Jeden z prvních pokusů - buková mistička.

5 komentářů:

  1. opět supr práce !!! líbí moc

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné a uhledné. To já musím pod soustruh někdy svařit pořádnou konstrukci. Kolikráte to tak hází , že i 90kg závaží pod soustruhem má co dělat aby ten soustruh neodskákal pryč z dílny. Michal

    OdpovědětVymazat
  3. Mohu se zeptat jak moc spokojena s tim stolkem jste? nedela problemy pri delani vetsich misek? jak moc by se na stabilite promitlo pridelat na ten stul kolecka? Dekuji

    OdpovědětVymazat
  4. Resila jsem pred cca rokem problem s vibracemi u vetsich (mokrych) veci. Jednou z variant bylo, ze to dela konstrukce stolu. Zalepila jsem proto predek noh a vsechno vysypala piskem (cca 60 kg). Bylo to lepsi, ale bohuzel vibrace se zmensily jen tak o pulku. Vymenila jsem loziska, ktera byla trosku rozbita, ale porad to nezabralo. Koupila jsem si proto original litinove nohy od Jetu. Axminster mel akci a i s postovnym to vyslo o 30% levnejsi nez v IGM. Bylo to skoro stejne jako vysypane nohy piskem. Nakonec jsem prisla na to, ze volne lozena osb podlaha je nejvetsi nepritel, ale nechce se mi delat v podlaze diru :) Takze jsem skoncila u litinovych noh a soustruhem na miste, kde OSB tolik nevibruje. Tenhle stul bude slouzit jako zaklad az si predelam stul na spodni frezku.

    Kolecka nedoporucuji, idealne umistit na betonovou desku a na vyskove stavitelne nozicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji moc, betonu tam mam dostatek a holt asi budu muset udelat nejakou vychytavku na jednoduche premisteni celeho pevneho stolu.

      Vymazat